Hej på er, det var ett tag sen…

Idag tänkte jag prata lite om PCOS och hur det ställer till det för vissa kvinnor. Hur det ställer till det för mig. Dumma j*vla PCOS.

Som jag nämnde i mitt allra första inlägg här på bloggen så har jag PCOS och det var en av anledningarna till varför jag valde att operera mig. Min PCOS har gjort det otroligt svårt för mig att gå ner i vikt, hålla vikten, få en normal menscykel – helt enkelt att må bra.

Det pratas inte så mycket om det som jag tycker att det borde göras – Vad är PCOS? Vilka får det? Varför får man det? Hur påverkar det ens liv?

PCOS är en hormonell rubbning där en eller båda äggstockarna blir fulla med vätskefyllda blåsor (polycystiska ovarier). Det blir som små cystor som bildas av äggblåsor på äggstockarna. Det som PCO/PCOS kan ställa till med är att man bland annat kan få övervikt, mensrubbningar, diabetes, svårt att gå ner i vikt/få övervikt och svårigheter att bli gravid.

På RFSUs hemsida (Här kan ni också läsa mer om PCOS) så står det att:

”Det är inte helt klarlagt varför man får PCOS men forskarna har funnit en rubbning i kroppens blodsockersystem (insulinsystem) hos de som drabbats. Det är också känt att kvinnor med PCOS har en överskottsproduktion av könshormonet testosteron.

Eftersom könshormonerna östrogen och progesteron styr menscykeln, leder en sådan rubbning till att man får glesa menstruationer eller att mensen uteblir helt.

Det finns även ärftliga samband. Risken ökar något om man har en mamma eller syster som har sjukdomen.”

Har min PCOS blivit bättre, nu snart 8 månader efter min operation, och efter 30 kg? Hur påverkar det mig?

Både ja och nej. Ja i den form att jag fått en någorlunda normal menscykel, men nej i form av att:

  1. Viktnedgången går så himla segt. Även om måtten kanske minskar så står vikten på vågen relativt stilla. Jag blir så himla avundsjuk på folk som når sin målvikt inom 7-8 månader och här sitter jag med 20 kg kvar. Jag vet och förstår att det tar olika tid för alla, men det är så otroligt frustrerande.
  2. Normal menscykel ja, men vart är min ägglossning? Hade ingen aning om att man kunde ha mens en gång i månader men inte ha ägglossning varje månad. Detta ställer ju till det enormt för mig. Min högsta önskan och hela syftet med den här operationen var ju att kunna bli gravid och få barn.

MEN! Jag har läst, googlat i tid och otid, och hittat (mest på utländska sidor) ett tillskott som kan möjligen hjälpa till med PCOS, detta i form av Inositol. Ni kan läsa mer om det här. Jag har därför nu, sedan en vecka tillbaka, testat detta med 2 g på morgonen och 2 g på kvällen + 400 mg folsyra. Detta tar jag utöver mina vitaminer ifrån Baricol. Än sålänge har jag inte märkt någon skillnad, men det har ju å andra sidan inte gått så lång tid ännu. Jag hoppas ändå att detta kan hjälpa mina stackars små äggstockar och min stillastående vikt.

Googla gärna om ni är intresserade på ”inositol + pcos” för att läsa mer. Det finns massor. Och ja, kanske är detta bara hokus pokus – men för mig är det värt att testa iallafall 🙂

Ha en fin måndag allihopa!

Kram

Kommentarer

Hej, hamnade här för jag googlade gastric bypass. Funderar på att göra en och jag har också pcos. Trevligt läsa alla dina inlägg och grattis till utökningen i familjen! 🙂
Mest nyfiken är jag väl egentligen på om det hjälpte dig att bli gravid genom att ta folsyra och inositol? Hoppas på svar 🥰

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.