Hej på er!

En sak som jag funderade på länge innan min operation var hur stora portioner man ska äta när man väl får börja äta lite mer riktig mat efter sin operation. Under flytveckorna efter operationen så tyckte jag det var ganska enkelt att mäta upp. 1-1,5 dl åt gången är vad Torsby sjukhus rekommenderar, och det funkar ju riktigt bra! Jag blev dock väldigt snabbt proppmätt, men försökte ändå att få i mig den mängden.

Men nu då, när jag har börjat äta lättuggad/mosad mat? Det är faktiskt lite svårare för mig. Jag känner mig mätt efter några tuggor och försöker ändå att mäta upp till 1,5 dl så gott det går – men det är inte alltid jag får i mig hela. Hur gör ni andra som är opererade?

Något jag känner som är otroligt positivt med att få börja äta lite mer riktig mat är att min matlagningsglädje kommit tillbaka. JAG är tillbaka! Min sambo håller på att bli tokig på mig för att jag ska fotografera allting innan jag äter. Men det är ju sån jag är. Jag lägger gärna lite extra tid på att lägga upp snyggt, ta någon fin bild och sen njuta av min mat. Man äter ju med ögonen också, eller hur? Och jag tycker nästan att det blivit extra viktigt för mig nu när portionerna är så små. Haha!

En annan sak som jag tycker är viktig nu när jag äter så lite är att få i mig så mycket nyttigt som möjligt, även om mängden är liten. Jag har ju inte ännu börjat med mina vitaminer, så därför försöker jag så gott jag kan att klämma in olika vitaminer och nyttigheter i allting jag äter. Varje morgon försöker jag starta dagen med en nyttig smoothie. Ofta innehåller de spenat, kvarg och ingefära. Visste ni att ingefära och spenat innehåller MASSVIS med nyttigheter? 

Idag såg min frukost ut såhär: Kiwi, spenat, basilika, ingefära, kvarg, banan och lime! 

 

För att återgå till det här med portionsstorlek nu under lättuggad/mosperiod: Igår åt jag en så jävelusiskt god mat! Jag trodde att jag portionerat ut lagom mängd mat, men jag blev alldeles för mätt och kunde inte äta upp. Men(!!!) såsen. SÅSEN! Ni minns den kalla fisksåsen man fick i skolan, va? Supersmarrig alltså, men tyvärr full i både majonnäs och socker. Jag testade mig fram i går och knåpade ihop ett recept som jag ändå tyckte var likt (och den blev såååå god). Dessutom proteinrik och inte alls lika fet, och inget socker i. Jag tänkte ni skulle få receptet så kan ni testa också!

Kall fisksås alá Jasse

1,5 dl lättkvarg
0,5 dl lättcreme fraiche 
0,25 dl lättmajonnäs 
0,5 dl bostongurka (eller hackad vanlig saltgurka) 
0,5 paket fryst dill (eller halv kruka färsk) 
citronsaft
salt 
peppar 
(Eventuellt lite stevia/ica sötströ om man tycker den är för syrlig)

 

Min portion igår såg ungefär ut såhär: En halv pollockfilé (panerad i ägg och pyttelite ströbröd), ca 0.5 dl potatismos och 2 tsk sås. Jag har ingen aning om det är för mycket eller för lite, men övermätt blev jag iallafall och var tvungen att lämna lite. Maten serveras givetvis på assiett, så det är inte så mycket som det ser ut som, haha.

 

Hoppas alla har haft en fin måndag och en kalasbra start på veckan!

/Jasmine

 

 

7+

Kommentarer

Hej! Det varierar lite olika på vilka jag gör såklart, men jag ska fixa ett inlägg med flera olika alternativ. Håll utkik! 🙂

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.