Fråga: Det saknas ju långtidsstudier avseende effekterna vis en gastric sleeve. Den del av magsäcken där merparten av ”hungerhormon” finns tas ju bort vid operationen. Utsöndras det fortfarande hungerhormon efter operationen? ”Flyttar de i så fall in i sleeven” om hungern kommer tillbaka?

LevDittLivs läkare svarar:
Hur en överviktsoperation fungerar är långt ifrån klarlagt.
Det finns en ren mekanisk effekt av en överviktsoperation som förminskning av magsäcken (gastric bypass och gastric sleeve) och minskad del aktiv tunntarm (gastric-bypass). Idag vet vi att detta bara förklara en liten del av viktnedgången efter en överviktsoperation.

Ny forskning visar att en överviktsoperation påverkar det komplicerade system som styr hunger och mättnadskänsla. Det förklarar att effekten av operationen (som görs exakt lika hos varje patient) skiljer sig mellan de opererade. De biologiska systemen är unikt för varje människa och hur det blir efter en operation är aldrig exakt lika mellan olika personer.

Vid en sleeve tas en stor del av magsäcken bort bl.a. den del där mest av hungerhormonet Gherlin bildas. En sleeve påverkar även bildandet av olika hormon i första delen av tunntarmen.
Exakt vilken betydelse de olika mekanismerna ha vid operationen vet vi inte. När det gäller effekten av sleeve har vi en viktnedgång på ca 75% av övervikten och i uppföljningar över 5 år kvarstår en stor del av denna. Hur vikten utvecklas över 10-20 år vet vi inte.

Läs fler frågor och svar

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.