Levdittlivs läkare Göran Lundegård svarar:

Under många år var tekniken där man lägger ett reglerbart silikonband runt magsäckens övre del väldigt populär, den så kallade band-tekniken. Effekten var att man fick en liten övre magsäcksficka som gjorde att man ej kunde äta stora matportioner, vilket innebar vinster för de patienter som åt stor volym mat.

Dock kunde fortfarande framför allt flytande kolhydrater (ex läsk), godis etc relativt obehindrat passera genom systemet.

Viktigt för ¨band-patienterna¨ var och är att äta regelbundet, tugga maten väl och äta långsamt.
Fördelen med denna metod var att magsäcksanatomin ej ändrades, att bandets åtdragning kunde regleras och att metoden var reversibel.

Långtidsstudier har dock visat att nära hälften av de som erhållit band valt att operera bort bandet till förmån för annan överviktskirurgi delvis som resultat till vissa  biverkningar såsom sura uppstötningar och kräkningar.

Dessutom har  viktnedgången ej alltid varit tillfredsställande. Den stora anledningen till varför gastric bypass och gastric sleeve har en bättre effekt på viktnedgången är  att när man tar bort en del av magsäcken eller kopplar förbi den så minskar hungerkänslorna kraftigt, denna effekt fick man inte av bandning, där hungerkänslorna fanns kvar men platsen för maten var liten.  Man har i princip slutat att sätta in band i Sverige, även om bandet fortfarande i mycket utvalda fall har sina fördelar.

Läs fler frågor och svar

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.