Levdittlivs läkare svarar:
Gastric bypass (GBP) är den operationsmetoden som är mest utvärderad och är den som är vanligast. Vid GBP tas ingen vävnad bort, nästan hela magsäcken kopplas bort och tarmarna kopplas om. Vid sleeve tar man bort stora delar (60-80%) av magsäcken. Bägge operationerna har god effekt på övervikten och risken för komplikationer är låg om operationen utförs av van överviktskirurg.

Risken för tidiga komplikationer, läckage och blödning, förekommer < 2 % vid bägge operationerna. Tarmvred kan drabba GBP-opererade men det förekommer inte efter sleeve. Andelen patienter som drabbas av tarmvred har dock minskat drastiskt sedan 2011 då man börja sluta slitsarna så att tarmarna inte kan röra sig så fritt. Efter detta gick andelen tarmvred ner från 8-10% till 0,8%.

På längre sikt kan en del besvär förekomma efter bägge operationerna. Vid GBP är det främst problem från tarmarna i form av dumping och magsmärtor. Vid sleeve får många patienter besvär med halsbränna och sura uppstötningar i varierande svårighetsgrad. Patienter som redan innan operation har sådana besvär bör därför opereras med en GBP.

Vid bägge operationerna måste man äta vitamin- och mineraltillskott (Baricol Complete är att föredra) hela livet. Detta för att förebygga brister som bl.a. kan leda till blodbrist (anemi) och benskörhet (osteoporos).

Om man har metabola komplikationer till sin övervikt, t.ex. diabetes typ 2 visar forskningen entydigt på att GBP har den bästa effekten. Om man inte har haft sin diabetes för länge blir praktisk tagit alla patienter friska.

Effekten på vikten är något bättre med en GBP än med en sleeve.

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.