Svår övervikt är förenat med ökad risk för missfall, graviditetsdiabetes, högt blodtryck under graviditet och ökad risk för fosterskador. Studier har visat att bariatrisk kirurgi minskar denna risk liksom risken för kejsarsnitt och traumatisk förlossning.

I regel rekommenderas att man väntar drygt ett år efter överviktskirurgi innan man blir gravid. Det finns dock inga bra studier i detta och de som finns har visat att det går bra åtminstone på kort sikt att bli gravid innan dess.

På senare tid har man uppmärksammat att en del barn/foster kan vara underviktiga under graviditeten, varför extra ultraljudsundersökning i den sista trimestern rekommenderas för att kontrollera fostrets tillväxt.

Efter en gastrisk bypass föreligger en något ökad risk för tarmvred under graviditeten, då det ökade buktrycket kan pressa in tarmen i olika slitsar och ett så kallat inre bråck kan uppstå.

Det är viktigt att vederbörande gynekolog är informerad om tidigare operationer, då svår smärta i maggropen skulle kunna vara tecken på ett tarmvred.

En graviditet ökar risken för olika bristtillstånd. Det ideala är att man redan några månader innan man blir gravid tar blodprov för exempelvis järn, ferritin, B12, folsyra, kalcium, zink, magnesium vitamin D etc.

Jag brukar rekommendera att man tar dessa prover var tredje månad under graviditet och dessutom 6-8 veckor efter förlossning.

Det är viktigt att man redan innan graviditeten tar sina ordinerade vitaminer, ev med tillägg av folsyra. Brist på folsyra ökar risken att få barn med ryggmärgsbråck. Det går alldeles utmärkt att ge bröstmjölk efter förlossningen, till och med att detta kan underlätta viktnedgången efter graviditeten. Även här är det ju viktigt med bra kost och vitaminsupplementering.

Sammanfattningsvis är graviditet efter överviktskirurgi säkert och förenat med en hel del positiva sidoeffekter men en noggrann monitorering av blodprov och extra ultraljudsundersökning rekommenderas, gärna med hjälp av specialistmödravården.

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.