Personer som opererats för övervikt kan ibland ha dålig tandstatus redan innan operationen på grund av ogynnsamma matvanor. Efter operationen förändras matvanorna, dels vad man äter och dels måltidsordningen. Dessutom medför operationen förändrat upptag av många vitaminer och mineraler vilket kan påverkar tandstatus negativt. Förenklat kan man säga att operationen skapar förutsättningar som ökar risken för att skador på tänderna uppstår samt att möjligheterna att reparera dessa skador försämras.

De vanligaste sjukdomarna i munhålan är karies, erosionsskador (frätskador) och tandlossning. Det är även dessa som i första hand drabbar den överviktsopererade. Karies (hål i tänderna, tandröta) är ett angrepp på tänderna som orsakas av bakterier som finns i munhålan. Bakterierna göds av socker och bildar då en svag syra (mjölksyra) som reducera pH-värdet vilket i sin tur bryter ner tändernas yta (emalj). Tandlossning orsakas av såväl lokala förhållanden i munhålan son generella orsaker som påverkar benhälsan. Erosionsskador är skador som uppstår på tänderna av syror utan att bakterier är inkopplade. Den främsta orsaken är syrapåverkan från det vi äter och dricker samt  att det sura maginnehållet kommer upp i munhålan.

 

Socker är födan för karies

Många med övervikt konsumera mer socker än normalbefolkningen. Socker är födan för de bakterier i munhålan som orsakar karies. Den som äter mycket socker innan operation fortsätter med det efteråt. Det är viktigt att man efter operationen etablerar matvanor som medför så lite sockerkonsumtion som möjligt. Det medför förutom en bättre viktkontroll även ett bättre tandstatus.

 

Matvanorna påverkar

Den som är överviktsopererad rekommenderas att äta minst sex gånger om dagen, tre huvudmåltider och tre mellanmål. Dessutom rekommenderas man att dricka mellan måltiderna. Dessa rekommendationer skapar förutsättning för dålig tandhälsa om man inte är noga med vad man äter och dricker. Det mesta vi dricker innehåller socker i någon form och praktiskt tagit allt förutom vatten medför en sänkning av pH i munhålan och ökar risken för erosionsskador.

Vid en del operationer, främst sleeve gastrectomy, ökar risken för reflux. Reflux är att det sura innehåller i magen kommer upp i matstrupe (halsbränna) och även munhåla. Detta i sin tur ökar risken för erosionsskador.

Efter en överviktsoperation förändras bland annat upptaget av D-vitamin och kalcium. Dessa ämnen har nödvändiga för att bibehålla en normal benhälsa vilket inkluderar tänder och käkben.

Problemet med dåliga tänder kommer inte plötsligt utan utvecklas under lång tid och kan förebyggas genom riktiga kostvanor och bra munhygien. Mina rekommendationer till den överviktsopererade är följande;

 

Förebyggande saker du kan göra för din tandhälsa efter viktoperationen

  1. Gå regelbundet till tandvården. Man ser tidigt tecken på tandskador och hjälper med råd avseende munhygien.
  2. Undvik socker. Sluta med alla sockerhaltiga drycker. Det som dricks mellan måltiderna skall enbartvara vatten. Även sockerfria drycker sänker pH-värdet i munhålan och ökar risken för erosionsskador.
  3. Ät inget mellan de måltider som rekommenderas. Varje gång man stoppar något i munnen riskera man att göda bakterier och sänka pH. Måltiderna mellan huvudmålen skall vara så sockerfria som möjligt.
  4. Sköt munhygienen. Borsta tänderna morgon och kväll. Rengör mellan tänderna på kvällen. Använd fluor enligt tandvårdens rekommendationer.

 

Vitaminer efter gastric sleeve och gastric bypass

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.