Idag är det hundrafemtiotvå dagar sen jag gjorde min gastric bypass operation. För mig känns det inte alls som att jag varit opererad så länge. Men samtidigt känns det som om jag har var opererad i flera år för att livet verkligen flyter på som vanligt, utan komplikationer. Det är så himla skönt att jag än så länge inte har åkt på några komplikationer. Som jag har skrivit förut så är min överviktsoperation det bästa valet jag gjort i mitt liv.

Något som har börjat gå mig på nerverna dessvärre är folks (ursäkta mitt språk) jävla kommentarer. Jag vet att jag har gått ner mycket under kort tid och jag vet att trettioåtta kilo är sjukt mycket. Men hallå är inte meningen med en sådan här operation att man ska gå ner i vikt? Eller är jag ute och cyklar. Enligt folk runt om kring mig, så är det i alla fall inte hälsosamt för mig att gå ner mer nu trots att jag enligt BMI har en övervikt… Det jag blir sjukt irriterad på är alla kommentarer på att ”nu börjar det gå för långt”. Nästan varje dag när jag jobbar eller träffar folk ute, så strör vissa sina ”välmenande” ord över mig som någon form av godisregn.

Kommentarer som: ”snart försvinner du från jordensyta”, ”nu får du verkligen inte gå ner mer”, ”snart kommer du se sjuk ut”, ”du har varit jätteduktig men nu FÅR du inte gå ner mer”, ”jag saknar den gamla Amanda” (en liten fundering där, hur kan man sakna att en person har en extrem övervikt?, och sitter min personlighet i vikten?).

Blir lite fundersam, hur kan folk ta sig rätten att kommentera min kroppsstorlek. Om nu vikten tydligen är ett sådant centralt samtalsämne, varför komenterade aldrig någon på senare år min övervikt. Jo för att det inte är fint att påpeka att någon är tjock eller har gått upp i vikt, det kan vara kränkande för personen ifråga. Men faktum är att jag blir kränkt när människor ska säga vad jag får eller inte får. Oavsett om jag nu är ”smal” i folks ögon så ger det inte folk rätten att kommentera min kroppsstorlek, ”nu får du inte gå ner mer”, men ursäkta är du min läkare, vad ger dig rätten att bestämma när det ”räcker”. Skärp er! Och mind your own business!

Har ni fått några kommentarer liknande mina? Hur hanterar ni sådant? Kommentera gärna.

Följ mig gärna på instagram nomorelazydays

Kram Amanda  ❤️

Kommentarer

Håller med dig. Vad ger folk rätten att kommentera ens vikt med värderingar? Oavsett vilken storlek man har? Det är ganska konstigt. Jag har mest fått positiva reaktioner än så länge, men igår fick jag höra för första gången att nu räcker det väl. Jag har BMI Fetma grad 1 fortfarande, även om det kanske inte syns. Är kort så har högt BMI. Oavsett är det konstigt att man ska behöva försvara sig. Först för att man var tjock och man kanske ville unna sig nåt.. (ska du verkligen äta det där?) och nu för att man är strikt och vill gå ner. Jag upplever ett trugande från många (lite kan du väl ta osv). Är det obekvämt att ”tjocka vännen/kollegan” helt plötsligt kommer ur sitt skal? Jag vet inte.. men håller med om att folks kommentarer kan vara påfrestande. Vill man kommentera kan man hålla det positivt tycker jag. Vad fint du kämpar på, bra jobbat, hur känns det osv… DE behöver inte bestämma när det är nog.
Vi verkar för övrigt vara opererade nästan samtidigt du och jag. Jag är 152 dagar gammal idag. Kram och stå på dig 🙂

Om jag fått kommentarer?
Oh ja. Ja ja ja ja. Hanterar det olika. Ibland med humor, ibland med fakta. Ibland inte alls. Beror lite på min egen dagsform. Kontentan är att folk är aldrig nöjda. Aldrig.
Så jag har gett upp på det. Huvudsaken är att jag MÅR bra och att min kropp också gör det ( vilket alla blodprov/uppföljningar visat). Jag hejar på dig!

Det det är helt sjukt! jag tror de sitter mest i att folk är vana att se oss i en större förpackning och att för deras ögon så börjar vi bli för smala. Men hade dom inte känt oss innan så skulle de inte vara några problem alls. Jag har gått ner 20kg sen flytstart den 24/3 och samma här, folk tappar hakan på hur långt man redan kommit, men ännu har jag inte hört någon som säger att jag inte får gå ner mera. Men de kommer säkert då jag just nu har bmi på 28 och redan innan op tyckte de jag berättat för att jag var ju inte så tjock 🙂 haha tjock men inte tillräckligt för att behöva en operation då. Men proffstyckare finns det överallt! kämpa bara på och som du skrev dom är INTE dina läkare!

Dina ord är exakt mina tankar. Jag håller med dig. Jag har inget bra svar på hur man hanterar det. Jag fick en kommentar av en släkting här om om dagen ”gud vad liten du blir”. Jag svarade jämnför med vad? (Jag har en bit kvat till normalvikt)
Varpå släktingen viste inte vad han skulle svara. Jag säger jämnför med hur stor jag var innan? ”Ja”. Det hela blev så konstigt. Släktingarna säger att jag inte tål att höra såna saker. Jag svarade jag vill inte höra sånt för att för mig är det en självklarhet att bli ”mindre”.
En annan släkting har sagt ne nu blir du lite . Då kontrar jag tillbaka ”ja då måste du vara as liten för jag väger fortfarande 20 kg mer än dig” . Då ska du se, då finns det inget svart att ge.
Till och med en tidigare opad för 15 år sedan sa framför några på jobbet ”ne nu försvinner du” varpå dom andra ”jaa” och tittar på mig. Då ska vi tillägga att jag inte har pratat med dom andra om min resa jag gör.

Taaack för att du tog upp detta i din blogg, vi är nog måånga som tänker det samma.

Va roligt med respons på mitt inlägg, som du tror jag också att många har tankar kring detta och att många ”drabbas” av dessa kommentarer! Tycker att det låter som du hanterar det bra, genom att ha svar på tal! 😃💗

Just för att undvika alla sådana och liknande onödiga uttalanden från omvärlden (även ”ät mindre och rör dig mer, som följt mig halva livet) har jag inte berättat om operationen, utan kommenterat viktförlusten att jag nu äter annorlunda (oftare och mindre) och går till gymmet och tränar hårt.
Om jag nu gått ner pga viktväktarna, lchf eller op har ingen med att göra.
Bara en handfull människor som står mig nära vet och det är bra så, är nöjd att jag inte gjorde mig till måltavla för just såna uttalanden och skvaller.

Tror att folk blir lite chockade av att vi som alltid varit stora blir mindre så snabbt. Sedan tror jag ärligt att många blir avundsjuka. De har liksom alltid varit säkra på att just vi ska förbli stora, och då inser de som bara är lite tjocka att ”åh neej”. Eller vad tror du?

Bry dig inte eller svara tillbaka i samma anda!
Kram
Louise

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg