Sen jag valde att gå ut med att jag skulle göra en Gastric bypass operation, så har de flesta reaktionerna varit positiva. De allra flesta har varit väldigt stöttande och glada för min skull, att jag har valt att göra den här livsstilsändringen.

Men det är vissa som har kommit med lite konstiga kommentarer, och en del fördomar om just överviktsoperationer så de tänkte jag skriva lite om. Innan jag började överväga att faktiskt genomgå en överviktsoperation så hade även jag fördomar om det. Som nu självklart har förändrats sen jag har läst på och även gjort en själv. Jag tror att dessa fördomar bottnar i väldigt mycket okunskap, man vet inte så mycket om det. Det är inte heller speciellt många som berättar eftersom det finns lite tabu och skam över det hela ”att man inte klarar att gå ner på egen hand”

Sprida kunskap och inspirera andra!

Den största anledningen till varför jag började blogga. Är för att sprida kunskap och för att jag hoppas att jag kan inspirera någon som går i tankarna och kanske vill göra en sådan här operation. Att någon som googlar information, ska kunna få den en realistisk bild över hur det är att vara överviktsopererad. När jag googlade innan min operation så hittade jag nästan ingen information. Det som fanns var information om den tekniska biten, hur operationen genomförs osv. Men allt annat, hur man mår efter, vad man kan förvänta sig (även om allt så klart är individuellt) hittade jag nästan ingenting om. Jag är jätteglad och tacksam för att levdittliv har startat en hemsida, med så himla bra information. Både från läkare, dietister och även från oss bloggare som kan ge en liten inblick i hur vardagen kan se ut för oss överviktsopererade.

Det är även viktigt att vi vågar berätta och förklara för de personer som har fördomar. Jag tror att det är enda sättet att råda bot mot fördomar, därmed också få själva ämnet att bli mindre tabubelagt. Jag tycker personligen nu i efterhand att det ska vara lika naturligt att göra en överviktsoperation, som att göra en ex galloperation. Det ska inte finnas något tabu i att vilja hjälpa sig själv till ett bättre liv oavsett åtgärd. Jag tycker inte att det borde spela någon roll om man gått ner ”naturligt” genom träning, diet eller om gjort en operation. Vi är lika duktiga oavsett och det är ingen som kämpat mer eller mindre hårt.

Vad är mirakelkuren?

Förra veckan var det en tjej på jobbet som inte visste att jag hade gjort en Gastric bypass. Hon hade bara sett att jag gått ner väldigt mycket i vikt på kort tid men inte vågat fråga hur. Men så frågade hon i allafall förra veckan hur jag hade gått ner,  vad ”mirakelkuren” var för att gå ner så mycket på så kort tid. Och om jag kunde ge henne något tips på hur hon kunde gå ner. Då svarade jag ärligt och sa att jag har gjort en överviktsoperation. Jag såg direkt hur hon ångrade att hon hade frågat och blev väldigt obekväm. Jag förstår inte egentligen varför folk ska bli obekväma i en sådan situation, jag är väldigt öppen och har verkligen inga problem att svara på folks frågor. Detta beslut är verkligen det bästa beslut jag tagit i mitt liv så jag skulle rekommendera det till varenda person som frågade.

”En överviktsoperation är väll bara en Quick fix för att du inte orkar röra på dig”

Den fördom jag har märkt är vanligast och som jag har stött på oftast, är att en överviktsoperation är att välja ”den enkla utvägen” helt enkelt en Quickfix på problemet. Den utväg som tjocka personer som inte orkar röra på sig eller äta bättre väljer. Det jag faktiskt skäms över idag för att säga är att jag också var en av de som tänkte så, alltså innan jag läste på och genomgick min operation. Mina fördomar berodde helt och hållet på okunskap, jag visste inget om det så jag antog att det var så utan vidare bevis. Idag vet jag som tur är bättre, idag vet jag att du får slita och kämpa mycket trots operation för att nå vikten och framför allt för att behålla den. Operationen innebär inte att du kan ”ligga på sofflocket” och trycka i dig flera påsar chips om dagen och ändå gå ner i vikt. Operationen i sig är ett hjälpmedel för att gå ner men den gör inte hela jobbet åt dig. Operationen innebär en stor livsomställning framförallt med kosten.

Har ni stött på några fördomar? Skriv gärna en kommentar isåfall!

Följ mig gärna på instagram nomorelazydays

Kram Amanda ❤️

Kommentarer

Jag gjorde en GBP för 4 år sedan, på egen bekostnad. Hade ett BMI på 36 och för att få en operation krävdes BMI 40. Efter 25 år som viktväktare och träningsidiot kände jag att jag orkade inte längre. Det blev en GBP till en kostnad av 88 000kr. MINA BÄST ANVÄNDA PENGAR NÅGONSIN❣️ Min önskevikt ligger på 70-72 kg och där låg jag i över 2 år. Plötsligt låg vikten på 78 kg, så jag blev viktväktare igen. Nu ligger jag på 70 kg och storstrivs! Jag gillar Viktväktarna och programmet fungerar perfekt👍Med andra ord…..TRO INTE ATT VIKTKAMPEN ÄR ÖVER, MEN MYCKET ENKLARE EFTER EN GBP❣️

0

Precis det krävs en del hårt slit trots operation! Va kul att du hittat det som funkar bra för din kropp. Känns som allt är så otroligt individuellt hur allt blir efter operationen. 💗

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg